Therese Christensen – Maleri
Therese Christensen, Utan tittel, 2015. © Therese Christensen/BONO
19. november 2016 - 12. februar 2017

Om utstillinga

Kunstnaren om eigne verk:
“Denne nye serien med malerier representerer et vendepunkt i arbeidet med maleri. Jeg har arbeidet direkte med kun hendene mine som redskap som gir en mer direkte kontakt med lerretet. Penselen skaper med en gang en større kontroll og det er lettere å gjenta «gamle malemønstre». I tillegg har jeg kastet, skvettet, dryppet, helt maling for å skape variasjon i måten fargen opptrer på.

Skrift som begynnelse på prosessen:
Utgangspunktet har vært å skrive en setning som betyr noe for meg – det kan være noe en kunstner jeg setter spesielt pris på, har sagt eller skrevet.  Det kan være en poet (Inger Christensen, kunstner som Mel Bochner, Robert Mangold, tidsskriftet Studio International, eller lign.) Det skrevne blir gjort med tusjpenner i forskjellige farger, men først og fremst selvlysende. Jeg skriver med venstre hånd og i blinde. For å ha minst mulig kontroll. Men selv i blinde er man seende – men skriften får en friere karakter når jeg gjør det slik.  Det å skrive en slik setning har vært min inngang til prosessen som igjen har generert en rekke handlinger uavhengig av skriften. Skriften åpner flaten for meg – eller maleriets rom. Det er en spontan prosess – noe som skjer der og da. Det sanselige ved tilnærmingen blir forsterket av at jeg arbeider direkte på lerretet på gulvet. Jeg kan tilføre nye handlinger senere dersom arbeidet krever det.

Mitt hovedanliggende er å undersøke «hva er et maleri og hvordan er det laget?» Min tilnærming er intuitiv og improviserende. Maleriet slik jeg arbeider med det – handler om seg selv og sin egen prosess. Fargens skrift og fargens klang setter i gang en stemning som jeg forfølger.

Jeg ser på billedflaten som en arena for en serie handlinger hvor sporene av disse handlingene til slutt danner bildets struktur. Prosessen er fargenes og strukturenes bevegelse over tid mot en presisering  –  ikke som en form i begynnelsen men noe som til slutt tar form. Slik blir det en balansegang mellom spontane improvisasjoner og bevisste utspill, en pendling mellom handling og refleksjon.”

Therese Christensen

Utstillingar gjennom åra