Senter for Kinesisk Medisin

Copyright 2010 Senter for kinesisk medisin. All Rights Reserved

AKUPUNKTUR

Akupunktur brukes i dag om behandling som blir praktisert etter tradisjonell kinesisk medisin (TCM), men også om nyere former for akupunktur som triggerpunktbehandling, øreakupunktur, ECHIWO og YNSA.


Acus betyr nål eller spiss, og punctura betyr å punktere eller stikke. Akupunktur har vært praktisert og videreutviklet gjennom flere tusen år i Kina. Enkelte funn tyder på at man tidlig erfarte at det var mulig å påvirke sykdomssymptomer ved å stimulere enkelte punkter på kroppen.


Akupunktur er bare en av flere behandlingsformer innen kinesisk medisin (TCM). Den omfatter bl.a. urtemedisin, kosholds- og livsstilsveiledning, tuina (kinesisk massasje) og treningsteknikker som Tai Chi og Qi Gong.


Akupunktur har blitt tatt i bruk innen offentlig helsevesen i Norge på bl.a. smerteklinikker, onkologiske avdelinger og ved fødeavdelinger ved norske sykehus. En del av allmennpraktiserende leger har også tilleggsutdannelse i kinesisk medisin.


Tilstander som akupunktur ofte brukes ved.


   * Muskel/skjelettproblematikk- skuldrer, nakke, arm, hofte, rygg, knær og ankler.

   * Hodepine/ migrene

   * Infertilitet (barnløshet)

   * Svangerskapskvalme

   * Klimakterieplager (hetetokter, nattesvette)

   * Luftveislidelser

   * Urinveisproblemer

   * Søvnproblemer

   * Modningsakupunktur for gravide

   * Stress m.m.


Hva skjer når du kommer til akupunktøren?


Akupunktøren gjør først et grundig intervju med deg for å få vite mest mulig om din helse. Så blir det tatt puls – og tungediagnose, og vedkommende ser på tunga di hvilken farge den har og om det er belegg på den. Pulsen kjennes på tre steder ved begge håndledd. En kjenner da etter pulsens forskjellige kvaliteter som en legger til grunn for en diagnose.


Under akupunkturbehandlingen må  du ligge på ryggen eller magen. Det vil avhenge av hvilke akupunkturpunkter som blir valgt. Nålene er svært tynne og de stikkes ikke langt inn som mange tror. Innstikkene er ikke smertefulle, og en kjenner ikke nålene mens de står i huden.

Gravide som kommer til modningsakupunktur slapper av i en recliner.

< Back